Posázavský vesnický holič

1. 08. 2019 12:25:09
„Dojdi objednat brouska, ať přijde na dědu. Už to má zase dlouhé. Vypadá jak Ezau,“ řekla babička. Ach jo, pomyslím si a pomalu se vydám ze dvířek.

Na sobě mám keprovou hnědou propínací zástěrku se sedmikráskami. Tu nosím ze všech nejraději, protože je hodně pohodlná. Obě ruce si hned strčím do kapes. Jdu pomalým loudavým krokem a na chodidlech mi mlaskají boty žabky.

Nerada chodím pro holiče. Jak tam totiž vkročím, tak panímáma spustí, jak jsem zase vyrostla, a to je samé ťuťu a ňuňu. Dnes ale zůstanu stát u branky. Dál mě nikdo nedostane. Plán mám a teď se ještě vyhnout husám, co utekly paní Filipové. Husák stojí přímo uprostřed zdlouhavého kopce a okolo něj jezdí po zemi husy svými oranžovými zobáky. Jsou dost naštvané, neboť jsou čerstvě oškubané. A abych běžela do kopce, a ještě v žabkách, no to asi nedávám. Tak tam tak chvilku stojím a nohou si kreslím v prachu kamenné cesty. Najednou zaslechnu „haj, haj, domů.“ Zvednu hlavu a vidím, jak paní zahání proutkem husy zpět na dvůr. To jsem měla štěstí. Pozdravím ji a projdu kolem tak rychle, že si málem ukopnu palec.

Za chvilku už stojím u holiče před plotem a rychle mu vyřídím vzkaz od babičky. Brousek byl tentokrát na dvoře a já nešla dál. Slíbil, že přijde ještě dnes k večeru. Běžím domů, abych vyřídila vzkaz a blonďaté copy mi lítají větrem okolo hlavy.

Zhruba po půl šesté vynese babička na dvůr dřevěnou, hodně starou oprýskanou židlici. Původně byla bílá, ale v kuchyni u stolu už dosloužila. Nyní stojí ve stodole. Většinou na ní sedává děda, když loupe nasušenou kukuřici do plechového škopku. Děda přinese ještě malý stůl, který už nedělá žádnou parádu, ale jako ponk pro holiče je dobrý.

Vrznou dvířka a pan holič přichází. Jde zpříma a v podpaží má složenou zástěru. Jeho široké nohavice u tesilek mu lítají do stran. Pozdraví a zastaví se u stolu. Z kapsy zvláštní haleny vyndá dlouhé pouzdro, které je převázané kalounem. Rozváže ho a pomalu pouzdro rozbalí jak housenku na stůl. V něm má uloženy všechny své nástroje. Různé břitvy, nůžky, hřebeny i štětku na holení. Z druhé kapsy vytáhne vínový kelímek s tuhou pěnou na holení a obtahovací řemen. Je tedy přichystán, až na mého dědu.

A děda už přichází. V rukou drží lavor, ve kterém má nalitou vlažnou vodu. Položí ho na druhou stranu stolu. Přetáhne si dolů přes hlavu jednou rukou košili a usedá na přichystanou židli. Brousek si mezitím zaváže zástěru okolo pasu a zapíchne stříhací strojek do nedaleké zásuvky. Nejdříve dědovi objíždí uši a udělá takzvané blatníky. Potom mu vyholí strojkem i krk a temeno hlavy. Zbytek čupřiny už stříhá nůžkami a neustále si ji načesává. Vždy vytáhne hřeben všiváček ze zadní kapsy kalhot. Chvilku dědu češe, a pokud se mu to zdá dobré, strčí ho zpět do kapsy. Myslím si, že kdyby to tenkrát vzal všechno strojkem, výsledek by byl stejný. Ale byl to jeho zajetý rituál, přes který nejel vlak.

Nyní dědovi rázně ohnul hlavu dopředu a štětkou na holení mu ometl krk od vlasů. Na povětří ji vyprášil a chystal se na dědovo strniště. Vousy měl již dosti dlouhé, avšak řídké. Kolikrát říkal babičce, že pokud práskne hodně dveřmi, vousy mu opadají a nebude potřebovat holiče.

Ten už vykrucuje mokrou štětku v kelímku s pěnou. Čím více krouží, tím je i více pěny. Tu pak postupně nanáší na dědovu tvář a jeho krk. Děda má při tom stisknuté rty k sobě a vypadá jak Mikuláš. Kolikrát jsem se ho snažila rozesmát, ale nikdy nehnul ani brvou.

Holič nyní projíždí rukou po pouzdru s nástroji a hledá ten pravý. Vše vypadá, jako by ho s láskou hladil. Nakonec vytáhne břitvu s perleťovou rukojetí a dlouze se na ni zadívá. Obtáhne ji snad sedmkrát po řemeni sem, tam, a přitom ji různě otáčí. Na závěr na ostří sáhne palcem a na jednom vlasu vyzkouší, jak je břitva nabroušená. Uznale pokývá hlavou, že je spokojen a začíná dědu holit.

Táhne břitvou seshora dolů. Dělá ladné pohyby a nepamatuji si, že by dědečka někdy sebe míň říznul, nebo škrábnul, aby mu tekla krev. Při holení si brousek břitvu od pěny vždy někam utřel, avšak už ani nevím kam. Asi mi tato věc nepřišla v té době moc zajímavá. Zato vůni pěny bych si vybavila přesně. Ta se nedá zapomenout.

Nyní si už děda stoupá a celý obličej si umývá v lavoru. Potom jde do koupelny, nanese si na tvář plácavými pohyby Pitralon. To byla snad jediná voda po holení v té době a snad ji měl v koupelně každý muž.

Pak se nám jde děda jako vždy ukázat. S úsměvem si stoupne na zápraží, přitom se drží klandru a vyprsí se. Připadá si jak znovuzrozený, a i takový, jak vždy říkal, čistý. Babička se na dědu podívá a podávajíc mu čistou, naškrobenou švédskou košili řekne.

„No, podívejme se na něj! Zase je z něj pěkný štramák.“

Autor: Jana Aulehlová | čtvrtek 1.8.2019 12:25 | karma článku: 24.38 | přečteno: 567x

Další články blogera

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma článku: 17.41 | Přečteno: 344 | Diskuse

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma článku: 21.60 | Přečteno: 534 | Diskuse

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma článku: 10.83 | Přečteno: 269 | Diskuse

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma článku: 19.49 | Přečteno: 610 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.32 | Přečteno: 239 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 1487 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 471 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 18.09 Průměrná čtenost 954

Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...