Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Místo zvířátka dětem sežeňte kvásek

16. 03. 2017 19:16:39
Je levnější a prověří, zda se dítě dokáže v budoucnu postarat o vysněné zvířátko. Před dovolenou dáte kvásek do kváskového hotelu, aby přežil. Na pomazlení sice není, ale zodpovědnost o něj je velká.

Kvásek je živý, nenakrmíte ho a je konec. Vy krmíte jeho a on na oplátku vás. O jednu starost mám nyní navíc, ale stojí za to. Ráno krmím kvásek, také kocourka, dva psy. Celkem uvažuji, že rodiče by nejdříve na zkušenou dětem měli pořídit kvásek a až potom nějaké to zvířátko. O kvásek se musíte starat každý den, dávat mu vodu a žitnou mouku. Plno kvásků v rodinách, kde se peče chléb, má i své jméno. Můj ne, říkám mu jen kvásek. I když na kurzu nám říkali, abychom si pro něj vymysleli nějaké jméno, že je to lepší.

Důležité je, že pokud pojedete na dovolenou, musíte ho svěřit odpovědné osobě, nebo dát do kváskového hotelu. Tam se o něj postarají, nakrmí ho. Zrovna jako pejska, nebo kočku. První kváskový hotel vznikl ve Švédsku před šesti lety. Hotel na kvásky dohlíží celý den a má vyškolený i personál. Však kvásek dokáže při správné péči přežít plno let. Dědí se z generace na generaci. Tak to by tak hrálo, aby nakonec umřel v nějakém drahém hotelu.

Můj je starý asi tři měsíce. Zatím je to pěkný mlaďoch. Musím ho držet pěkně na uzdě, jinak by vyrostl jako otesánek. Pak bych kvásek musela mít ve vaně a krmit jej lopatou. Každý den peču chléb a stále nám chutná. Na kváskový chléb by nebylo třeba ani máslo, klobása, šunka. Chutná sám o sobě a nejlepší je posolený, kůrčička krásně chrupe. Nemám žádnou moderní pekárnu, ale vystačím si s rukama. Těsto různě překládám, hladím, třískám jím o stůl, natahuji. Možná takové pečení chleba by bylo dobré i pro nějaké manažery, lidi co pracují hodně hlavou. Pořádně by se odreagovali, měli radost z výsledku a pak by si i pochutnali a udělali něco pro své zdraví.

Kvásek se dá využít plno způsoby. Základní pečení je chléb, který se může různě vylepšovat. Potom se dá upéct i veka, rohlíky, dalamánky, mazance, koláče, lívance, buchty, trdelníky, pizza a jiné pečivo. Nesmím zapomenout ani na oblíbené krkonošské kyselo. Však kdo by neznal kyselo z Krkonošských pohádek. Hodného Krakonoše a neustálé hudrování pana Trautenberka. Například, když mu Ančí donesla jídlo, ihned spustil: „Kyselo je moc kyselý, bramborák je moc bramborový...a vůbec co si myslíš, panskej žaludek je moc fajnový.“

Pokud nemáte někoho, kdo by vám kvásek daroval, nevadí. Založíte si svůj vlastní. Nejlepší je desetidenní, ale jsou i dvoudenní. Já považuji za nejdůležitější k založení vlastního kvásku kvalitní žitnou mouku a váhu. Suroviny musí mít totiž přesnou míru, aby byl výsledek zaručený a vůně dobře pečeného chleba provoněla celý dům.

Chléb z kvásku je o hodně lépe stravitelný, nenadýmá, čistí krev, posiluje svalový systém, vyživuje nervy a má plno dalších předností. Kdo pozná kouzlo kvásku, nedá na něj dopustit. Můj stojí na kuchyňské lince a mám ho stále na očích. Je to takové dítě, které vám nikdy nevyletí z hnízda. Ba naopak. Bude s láskou využívat váš domácí mama hotel až do dospělosti.

Autor: Jana Aulehlová | čtvrtek 16.3.2017 19:16 | karma článku: 16.14 | přečteno: 299x

Další články blogera

Jana Aulehlová

Randění

Milá dceruška vždy návštěvu salonu spojovala se schůzkou, při které jsem já, i přátelský pes Píďa, byli za duální křoví.

14.11.2017 v 16:20 | Karma článku: 8.26 | Přečteno: 317 | Diskuse

Jana Aulehlová

Držím pusu, krok už ne

Manžel je totálně naštván, že nechci vincentku. Dcera zase neudrží smích a syn mě paroduje. Žádná viditelná lítost. Jak promluvím, přivádím každého k smíchu. Ani se jim nedivím, protože chodím s píšťalkou na krku.

18.10.2017 v 19:20 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 385 | Diskuse

Jana Aulehlová

Hlavička jako obrana

Dnes má zase přijít. Vůbec z něj nemám radost, ale obavu. Jak bude sílit, budou i hlavičky větší a bolestivější.

9.10.2017 v 19:45 | Karma článku: 10.60 | Přečteno: 296 |

Jana Aulehlová

Zřejmě to je tydýt

Chinaski mi vyhlásili válku svými plakáty. První zjištění, že skupina si na můj plakát nalepila své turné, mi v daný okamžik vykouzlil krátký úsměv na rtech.

3.10.2017 v 19:55 | Karma článku: 17.55 | Přečteno: 837 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Gabriela Tomanová

Společné soužití = z 90% velký průser

Znáte to? Když jeden ve vztahu, dostane super nápad, nastěhovat se ke svému rodiči? A jak to potom dopada?... No, jeden příklad za všechny bych tu měla... Ten svůj.

22.11.2017 v 0:23 | Karma článku: 7.11 | Přečteno: 310 | Diskuse

Jiří Jiroudek

Platina královská

Britský královský pár v pondělí 20. listopadu oslavil 70. výročí svatby. A jejich svazek je stále až pevnou skálou nejen v bouři britské politiky, ale i všech turbulencí a změn ve světě.

22.11.2017 v 0:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Karel Ábelovský

Opravdu divné století

... nevím co moudrého napsat, nic moudrého mne totiž nenapadá - jsem jen plný pochopení, lásky a tolerance, chcete-li empatie ... a jen velký smutek zůstává v mých očích. Smutek nad naší společností, aby bylo jasno.

21.11.2017 v 15:20 | Karma článku: 7.30 | Přečteno: 179 | Diskuse

Iva Votočková

Čeští skeptikové bezdomovce na kávu nezvou

Na facebooku jsem narazila na hezký příspěvek. Autor příspěvku se v něm lidí ptá, zda by zaplatili kávu nebo třeba jídlo navíc. A převypravuje tam následující krátký příběh od Federica Felliniho a Vittoria De Sica.

21.11.2017 v 12:39 | Karma článku: 13.28 | Přečteno: 598 | Diskuse

Jitka Suchánková

Já se snad zhroutím

Přiletím do práce jak vichr. Tedy co mi to jen náledí a můj strach dovolí. Shodím kabát, odkopnu boty a řítím se k počítači, abych ho zapnula. Mezitím z kabelky vytahuji peníze, svačinu a ledovou kávu. Nevadí, že bude prosinec.

21.11.2017 v 8:14 | Karma článku: 10.17 | Přečteno: 386 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 11.64 Průměrná čtenost 873

Píšu pro radost. Se psy a jejich pány se dá zažít plno zajímavých zážitků. Mé příběhy jsou založeny na skutečných událostech. 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.