Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

Stalo se vám někdy, nebo jste o tom možná i slyšeli, že pes čůrá úmyslně po některých lidech a jiný klidně po všech ve svém dosahu. Je mu jedno koho počůrá, hlavně, že to udělá. Vždy se k dotyčnému nenápadně a kamarádsky přiblíží, párkrát svou oběť očichá a pak zvedne nohu. Zkrátka a jednoduše si dotyčného označil. Zanechal na něm svoji privátní značku. I v té nejmenší kapičce moči je dostatek specifického pachu a informací.

Psi a fenky začínají značkovat různá místa někdy okolo jednoho roku. Vždy to většinou bývá s nástupem pohlavní zralosti. Fenky značkují daleko méně než psi, i když některé jsou ve značkování přímo přebornice. Kolikrát jsou schopni zvednout zadní nohu daleko výše než kdejaký pes jejich velikosti. Někdy je fenka tak rozrušená, že si připodřepne v okolí každého počůraného sloupku, keře, lampy. A jiná chodí po předních nohách jako klaun a značkuje a tak zanechává své vzkazy pro příchozí chlupáče.

Značkování významně usnadňuje psům komunikaci a mají v tomto i své rituály. Teritorární značky zvýrazňují sebevědomí a kolikrát to násobí i mocným hrabáním. Někdy odletují drny, kamínky, kusy trávy. A nedej bože, že jste se právě sehnuli pro exkrement. Jistě si umíte představit to nadělení. Já například o hrabání u jednoho svého psa věděla. A tak pokaždé jsem ho musela rychle stáhnout z inkriminovaného místa a až poté jít po něm uklidit.

Při vstupu do parku si každý pes označí nějaký patník, nebo keřík a zároveň si přečet vzkaz toho, kdo do parku vstoupil. Ví, co ho tam bude čekat, na co se připravit. Také zda je tam velký pes, nemocný, starý, nebo zda je tam hárající fenka. I když tyto fenky majitelé nepouštějí většinou z vodítek. Pokud vás uvidí, že se přibližujete, tak majitelé začnou na vás volat. „ My háráme!“ Tento výkřik mi vždy připadal směšný. Snad hárá jenom fenka, tak proč je toto oznámení v množném čísle. A jiný zase volá.“ Máte kluka, nebo holku!“ Vždy mám chuť odpovědět, že mám tři děti. Dvě holky a kluka. Avšak tomuto pejskařskému žargonu každý správný pejskař jistě rozumí.

V okolí svého domu má pes značek hned několik, aby zabezpečil své teritorium. Při každém venčení se tyto značky snaží zase obnovit. Kolikrát i zjistí, že mu někdo jeho označení přečůral. Tak rychle běží, aby tu pohromu napravil, a zvedne nohu ještě výše než ten darebák před ním.

A co takový pes, který si označkuje cizího člověka? Chtěl si ho snad přivlastnit, zvětšit své teritorium, mstít se, nebo naopak vycítil nějaké nebezpečí a svou značkou chtěl zahnat protivníka? Chtěl svým označením urovnat nějaké spory, nevyjasněné vztahy, nebo dát někomu vzkaz? Má snad z toho legraci, že se mu podařil další nešvar? A ještě to může být i proto, že cítí moč z majitelova psa, který si ho takto už označil. Majitelův pes tím zase říká, tohle je můj pán a patříme k sobě.

Co s takovým chováním? Dá se to nějak odstranit?

Většina veterinárních lékařů vám doporučí kastraci, avšak ne vždy tento zákrok pomůže. Někdy se kastrací může toto chování i zhoršit, neboť byl tento problém způsobený něčím jiným. Nejdříve bych doporučovala zjistit příčinu takového chování, pozorovat psa kdy značkuje, také jaká místa, případně jaké lidi. Značkováním vám pes může chtít něco říci. Může být s něčím nespokojený, může být i opravdu nemocný. Pozorováním zjistíte velmi mnoho a až poté se bude řešit jeho náprava, tedy nechtěné značkování.

 

 

 

Autor: Jana Aulehlová | neděle 28.1.2024 18:23 | karma článku: 11,16 | přečteno: 277x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 347x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 10. díl - Další člen rodiny

Plno měsíců jsem neměla na psaní na toto téma vůbec sílu. Za tu dobu se stal z našeho staříka zámecký pán, ze mne nebezpečný špion a letos je konec. A co se událo za tu dlouhou dobu? Mnoho a já se rychle vrátím do května.

15.1.2024 v 17:36 | Karma: 24,68 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 16,80
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky