Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

Milenka za ním nepřijela na zámek dlouhou dobu a neustále se na něco vymlouvala. Jednou prý byla na dovolené v zahraničí, pak u rodiny, následovala další dovolená, pak ji bolelo koleno, nebo byla prý nachlazená. Stařík jí to bohužel věřil, neboť ona byla vždy na prvním místě před námi. A nyní se opět ukázala ve své hadí podobě. Nás to už vůbec nepřekvapilo, neboť její chování jsme již dávno prokoukli. Sotva totiž začal být stařík nemocný, tak nám řekla, že se o něj nikdo starat nebude a ať ho strčíme do LDN. To se nestalo a více jak před rokem jsme si ho vzali k nám domů. Byl by u nás dodnes, kdyby jí nebylo, nemanipulovala by s ním a dostal by včas léky na zklidnění svého agresivního chování. To bylo totiž jedno k druhému.

A tak našeho staříka navštěvujeme na uzavřeném oddělení se zvláštní péčí. Ten název opravdu sedí, neboť pokud se chceme dostat až do jeho pokoje, tak musíme překonat plno zavřených dveří. Nejdříve musíme projít bránou do zámku, kterou hlídá kamera a vrátný vše vidí ze své kanceláře na kameře. Pokud jdeme na návštěvu, tak si nás prohlédne a až poté nám otevře. Vcházíme do krásné zahrady a odtud se vydáváme do hlavní zámecké budovy. U hlavních dveří jsou k dispozici roušky a také desinfekce na ruce. Je to nutné, neboť pokud by se na staré lidi přenesla nějaká viróza, tak by to mohl být jejich konec.

Cestou na oddělení musíme projít další troje dveře, které se otevírají na kód, který si sami nacvakáme. Po projití se za námi dveře opět zavřou, aby sem ani tam neproklouzla žádná myš. Toto se mi zde opravdu líbí, neboť jsou zde senioři s různými stupni demence nebo podobným onemocněním. Kódy k otevření daných dveří jsou nutností z toho důvodu, aby jim nějaký jejich klient nedobrovolně neodešel.

A nyní už vcházíme do prostorné haly, která je zařízená nábytkem z šedesátých let. Stará obývací stěna, sedačka, stolek a křesla. Zde si mohou pacienti sednout a dívat se na televizi a připadají si jak za dávných let, zkrátka jako doma. Možná, že právě tuto obývací stěnu měli kdysi doma a navozuje jim tento prostor pocit bezpečí.

Kdykoliv sem přijdeme, tak zde sedí jeden zvláštní pacient, který jak mě uvidí, ihned za mnou běží. Asi mu někoho připomínám z dávných časů. Pokaždé mi říká něco jiného a já si ho vždy vyslechnu a až poté jdu za naším staříkem. Ten většinou leží na posteli a nemá snahu se ani nijak zvednout. A tak nezbývá, než se k němu nahnout a přes respirátor s ním komunikovat. Většinou mu říkáme co je nového doma, jak je venku, co jsme dělali, co naše děti. Poté bystříme jeho paměť a ptáme se, co měl k obědu, co bylo v televizi, a zjišťujeme, jak také chodí, zda si povídá se spolubydlícím.

Jednou je na tom stařík lépe, jednou hůř. Pokaždé mu doneseme upečené koláče, ovoce, noviny a třeba i křížaly. Vždy se i zeptáme, zda už ho navštívila jeho milenka. Bohužel ještě ne a její výmluvy jsou i nám už trapné. To byla tajná mnohaletá láska jako trám a najednou skončila a ona ho takto odkopla. Stařík na ni čeká každý den, ale ona nemá chuť již za ním jezdit. Jediné plus je v tomto případě, že nevnímá moc čas a myslí si, že je tu zatím jen pár dní.

Zhruba po pěti našich návštěvách zjišťujeme, že se mu na stolku objevily nové věci. Byla tam jedna nejlevnější trubička s náplní, levné pivo v plechovce a divný dva kousky bábovky v krabičce od másla. Ihned jsme věděli, která uhodila. Konečně za ním byla. S manželem se na sebe podíváme a řekneme si, že jí není hanba za takové dary. Přeci když jdu za někým na návštěvu, tak mu koupím jen samé lepší věci. Zkrátka takové, aby mu člověk nějak prospěl, doplnil vitamíny a potřebné živiny. U ní to byl pravý opak, neboť donesla něco, aby se neřeklo.

Čas plynul a máme prosinec a budou Vánoce. Za staříkem šla tentokrát naše celá rodina, včetně malé pravnučky. Donesli jsme mu cukroví a vánočku a měli jsme naplánovanou další brzkou návštěvu i s posezením v místním obýváku. Dnešní setkání bylo milé, neboť se celkem o vše zajímal a s každým si popovídal. Paměť mu sloužila v rámci možností a já se těšila, že ho příště vezmeme do parku, aby si sáhnul na sníh a nadýchal se opět čerstvého vzduchu.

Plány byly, avšak tato návštěva byla poslední, kdy s námi komunikoval. Za pár dnů nám večer volali, že staříka a i další pacienty někdo v domově nakazil chřipkou a jeho stav je vážný. Další den ráno se jelo na návštěvu, avšak spal a ani doktorům se nepodařil probudit. Svůj boj s nemocí vzdal, nepral se s ní a bohužel nevíme proč. Možná to bylo věkem, měl nedožitých 94 let a možná zklamáním z jeho milenky. A tak se mu po novém roce srdce nadobro zastavilo.

A tak Jano věz, že odchodem někoho blízkého nic nekončí. Já se ze všeho trochu zhroutila a stařík mě chodí navštěvovat, neboť nedosáhl klidu. Vidím ho všude, ale o tom až příště.

Autor: Jana Aulehlová | středa 24.1.2024 11:15 | karma článku: 19,49 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 347x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 10. díl - Další člen rodiny

Plno měsíců jsem neměla na psaní na toto téma vůbec sílu. Za tu dobu se stal z našeho staříka zámecký pán, ze mne nebezpečný špion a letos je konec. A co se událo za tu dlouhou dobu? Mnoho a já se rychle vrátím do května.

15.1.2024 v 17:36 | Karma: 24,68 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 16,80
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky