Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Najděte si čas na babičku a dědu!

V pokročilém stáří zbývá lidem jedna hlavní radost a tou jsou jejich děti, vnoučata, pravnoučata. Na ně se těší, mají radost z jejich úspěchů. To je takový problém za nimi zajít? Nevymlouvejte se, že nemáte čas na návštěvu.

Kdo je nemá, nebo za kým rodiny nechodí, se upne k němé tváři. A kdo nemá nic z toho, usychá jak podzimní listí. Přitom nehýří pestrými barvami, ale jen jedinou, šedou.

Znám takových lidí dost, na které rodiny s prominutím kašlou. Přitom žijí ve stejném městě, ba přímo pod nimi v ulici. Nestarají se o ně. To raději zaplatí pečovatelskou službu, donášku obědů, nákupů. Postupem času jim najdou dům pro seniory, nebo dům důstojného stáří. Přitom by si své staříčky většina rodin mohla vzít k sobě domů, avšak nevezmou. Samota je v tomto věku tíživá, častokrát i více, než by se mohlo zdát.

Až si tuto skutečnost jejich rodiny uvědomí, na vše bude už pozdě. Stáří se nedá zastavit, říci mu počkej, já mám na práci teď něco jiného. Přijdu, až to udělám, nebo uvidím, jak to stihnu. Slovo uvidím znamená ve skutečnosti, že nepřijdu. To je jen takový planý slib, kterým nezarmoutíš.

V dnešní době každý někam spěchá. Pomalu nikdo nemá na nic čas, myslí si, že mu něco uteče. Žijeme v přetechnizovaném světě, který postupně ničíme. Přitom život je krátký, tak kam spěchat.

Vzpomínám, jak jsme jezdili za manželovou babičkou do Olomouce. Nejvíce nás všechny pobavilo, když ji město k jejímu stému výročí dalo ohromnou peřinu na manželskou dvojpostel. Z dárku byla tak nešťastná, že ani nevíte jak. Nevím, kdo měl na radnici tento „skvělý“ nápad koupit ji manželskou duchnu.

Lidé dávají starým lidem opravdu dárky, které vůbec neužijí. Zkrátka je nepotřebují. Raději je vezměte ven na lavičku, projděte se s nimi v parku. Pokud jim chcete opravdu něco koupit, tak vitamíny, léky, ovoce. Dále věci, které jim usnadní a zpříjemní jejich stáří.

Na návštěvy jsme k prababičce brali s sebou vždy naše děti, tedy její pravnoučata. Vždy měla velkou radost, poslouchala naše vyprávění, co je u nás nového a my zase její. Bylo to moc pěkné a hlavně poučné. Jak vzpomínala na mládí, na válku, na svou práci, presidenty i na velkou bídu. Vždy to bylo setkání generací.

Brávala do své vrásčité ruky tu malou dětskou a hladila ji. Když měla ještě sílu, dala si některé vnouče na klín, pohupovala ním a říkala rýmovačku. Byla šťastná i přes všechny své stařecké neduhy. Děti jsme takto vedli, aby měly úctu ke stáří. Prababička se dožila krásných sto šesti let, i když ten poslední rok byl hodně špatný.

Tímto bych chtěla oslovit hlavně všechny mladé lidi, co mají ještě babičky, prababičky. Nevymlouvejte se, že nemáte čas na návštěvu, nebo na to, abyste jim pomohli. V mládí vám tito lidé dávali lásku, péči, něhu. Podporovali vás v těžkých chvílích, starali se o vás při nemoci. Vraťte jim to, zaslouží si to. Nebuďte sobečtí a necitelní. Ta chvilka vás nezabije a uděláte někomu radost. Poseďte s nimi, vypijte si společně kávu, snězte upečený koláč, bábovku, buchty. Sladké pečivo samozřejmě donesete vy sami. Taky jednoho dne budete staří a život vám to vrátí i s úroky.

Já stále vzpomínám na své babičky a dědečky. Jak nás vedli k tomu, aby z nás vychovali slušné lidi. Jaká skvělá kuchařka byla má babička a chuť a vůni určitých jídel si s sebou ponesu celý život. Jak mě učila drát peří, háčkovat, přišívat knoflíky, dělat kynuté knedlíky, dojit kozu a plno dalších věcí. Děda zase štípat dříví sekyrou, naklepat srp, nebo při rýmě vhodit kapesník do mraveniště.

A k druhým prarodičům jsme jezdili s rodiči každých čtrnáct dní. Na delší dobu jsem tam bývala až na prázdniny. Spala jsem v domku na dvoře, kde v noci kuňkaly žáby. Čůrat jsem chodila ven do kadibudky, kde děda, abych se nebála, namaloval na dveře obří slunečnice. Ráno mě probouzelo vrkání holubů, mečení koz, nebo hudrování krocana.

To jsou vzpomínky, které v dnešní době děti nemají. Já je mám a jsem za ně ráda. Občas lituji, že nejde vrátit čas. Až nyní si uvědomuji, že čas, který jsem s nimi strávila, byl vlastně krátký. A proto nechápu, jak se někdo nepostará o své babičky, dědečky, dokud má čas. Dokud tu jsou mezi námi.

Pokud už nemáte babičku, ani dědu, najděte si jiné. Jsou jich plné domovy. Zajděte za nimi, popovídejte si s nimi. Přečtěte jim knihu, pohlaďte je. Věnujte jim chvilku ze svého času, dokud jim ještě nějaký zbývá. Uvidíte, jak vás po odchodu bude hřát zvláštní pocit, který jste ještě nezažili.

Autor: Jana Aulehlová | čtvrtek 1.11.2018 13:42 | karma článku: 30,32 | přečteno: 844x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 346x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 276x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 16,80
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky