Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovoce a zelenina – ano či ne? (přehled)

Pes není vegetarián, jak je dnes moderní u stále většího množství lidské populace. Nenuťte psa, aby byl také veganem, to by pomalu už bylo bráno za týrání zvířete. 

Pes byl vždy masožravcem a vlákninu je schopný trávit dost špatně. Zkrátka mu k tomu chybí potřebné enzymy. Na druhé straně jsou však pro psa rostlinné bílkoviny potřebné.

Občas i já přistihnu své dva psy, kterak požírají různé trávy a květiny. Na terase mi pudl nejvíce okusuje listy z Pepina. Na okrasné zahrádce listy od zvonku kopřivolistého. Okusují ho oba takovým tempem, že zvonek je pouze pěkně zelený a košatý. Pokud stihne vykvést, tak jen tehdy, když ho psi přehlédli.

Takový vlk si něco ulovil a potom sežral vše i s chlupy, vnitřnostmi, kostmi. Zato pes nemůže nic ulovit, pouze může prohnat leda tak kočku. Poté se pejskař bude dohadovat s kočkomilem, kdo za vše může.  Lovecký pes, nebo pes, který je bez vodítka v lese, by klidně mohl už ulovit kolouška, zajíce. V tomto případě však musí počítat s následky, že bude tvrdě potrestán. A nejen pes, ale i majitel hafíka.

Psům servírujeme krmivo ponejvíce podle našich možností. Jak z finančního hlediska, tak z časového. Také i podle potřeb psa, což někdy nebývá jednoduché.  

U krmení typu barf, je kromě masa podávána zelenina i ovoce. Super prémiové granule, ale i některé prémiové už obsahuji ovoce, zeleninu, bylinky i různá semínka. Kolikrát se divím, jak se to tam všechno může vejít. Další majitel zase upřednostňuje konzervy, jiný pejskům klidně i vaří a sám sebe na úkor zvířat odbývá.

Všichni se snažíme vylepšit, a hlavně zpestřit psí jídelníček. Jejich stravu obohacujeme o různé ovoce a zeleninu. Avšak ne vše je vhodné. Majitele samozřejmě neznalost neomlouvá, ani ho neomlouvá loudivý pohled jeho psího kamaráda.

Nemyslete si ani to, že pokud pes snědl něco s chutí, tak že mu potom nemůže být špatně.

Moji psi mají rádi v určitém ročním období určité druhy jak ovoce, tak zeleniny. Je to také dáno samozřejmě tím, že třeba taková kedlubna není v obchodě k sehnání v zimním období.

 

Banány

O banán se se svými psy dělím pouze tehdy, pokud mě vidí, že ho jím. Jinak ne. Toto ovoce obsahuje vysoký obsah škrobu, draslíku a železa. Při větší konzumaci by u psů mohl vyvolat zácpu. Pokud by byl banán zelený a nezralý, způsobí nadýmání. Já mám ráda spíše nezralé, a naopak z přezrálých peču banánový chléb, nebo psí sušenky.

Jablka a hrušky

Taková jablka mají moji psi hodně rádi. Barzoj je klidně loupí přímo i ze stromu. Pudlík zase čeká, až mu jablko rozkrojím, nebo nakousnu. U jablíček i hrušek platí, že ve velkém množství vyvolají řídkou konzistenci trusu. Při střevních potížích naopak dokáže nastrouhané jablko pomoci.

Jablka jsou zdrojem antioxidantů, ve slupce obsahují důležitou vlákninu, mají malý obsah cukru a jsou z 85 % tvořeny vodou. Dávají nám mnoho dalších vitamínů – vitamín C, hořčík, železo, měď, zinek, křemík a draslík.

Jahody, ostružiny, maliny

Všechny tyto tři druhy ovoce společně uzobáváme procházkou po lesních cestičkách. Nevím, zda mám nejdříve dávat psům, nebo sobě. Přitom by si mohli sami utrhnout, ale asi to není ono. Pěkně ze dlaně vcucnou do sebe celý natrhaný obsah a já bývám většinou až poslední v řadě, na koho se dostane. Toto drobné ovoce překypuje různými vitamíny. Nejvíce je zastoupeno vitaminem C.

Švestky a třešně

Když peckoviny, tak pouze bez pecek. Švestky i třešně mají projímavé účinky nejen u lidí, ale i u psů. Jsou vhodné jako podpora při špatném zažívání u starších psů. Jinak bych je psům vůbec raději nedávala.

Meloun

Dobře zahání žízeň, je bohatý na minerální látky. U melounu nedáváme slupku, tu si nechte raději pro králíky.

Citrusy – pomeranče, mandarinky, citrony

Citrusy moji psi nevezmou nikdy do tlamy. Pokud bych jim je nabídla, rychle hledají kudy utečou z mého dosahu. A takový citron vyvolává neskutečné taneční kreace u barzoje a velké šklebení nebere konce. Toto ovoce můžete podávat jen výjimečně, nebo raději vůbec.

Kiwi

Skvělý zdroj vitamínu C a draslíku. To si u nás velkou oblibu však nezískalo.

Ananas

Se dá využívat jako super pamlsek v letním období, kdy ho pejskům podáváte zmražený. Ovšem pouze v přiměřeném množství.

Mrkev

Psi ji mají hodně rádi a podává se i v syrovém stavu. Menším plemenům ji můžete nastrouhat a ty velká si s ní poradí sami. Kolikrát může mrkev sloužit i jako pamlsek, avšak větší množství může časem zbarvovat srst. Zbarvení způsobuje vysoká dávka provitamínu A a betakarotenu. U takových aprikot pudlů je podávání mrkve bez následků, naopak u bišonka bych se hodně rozmýšlela, zda mu ji vůbec dám.

Rajčata a papriky

Tuto zeleninu můžete dát ochutnat svému psu, avšak v přezrálém stavu a s mírou.

Cukety a salátové okurky

Salátovky jeden pes jí a jiný zase ne. Jsou neškodlivé, ale ve větším množství musíte počítat s tím, že pes bude i více čůrat. Podáváme je raději oloupané.

Brambory

Zda podávat či nepodávat brambory řeším u svých zákazníků dost často. Některé granule totiž obsahují brambory a z tohoto důvodu si majitelé pejsků myslí, že brambory mohou jíst bez problémů. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že můj pudl nikdy uvařený brambor nestráví a vždy ho vyzvrací.

Syrové brambory tedy nepodáváme v žádném případě. Aby byly plně stravitelné, musí se uvařit a pomačkat. Před vařením je potřeba vykrojit všechna zelená místa, odstranit případné klíčky. Po uvaření slít vodu, v níž se vařily.

Fazole a hrášek

Občas vezmu lusk hrášku a vyloupnu ho svým psům. Každý dostane jen tak na chuť. Fazole nepodávám zasyrova vůbec nikdy. Obsahují nestravitelné oligosacharidy, které jsou fermentovány ve tlustém střevě. Způsobují jako u člověka nadýmání a řidší stolici. Obě tyto luštěniny jsou bohatší na bílkoviny než obiloviny. Vždy je dobré, pokud chcete psovi zpestřit jídelníček, je uvařit a rozemlít na kaši. Tím se stanou stravitelnější. Nahradit takto můžete maximálně deset procent krmné dávky.

Pecky

Pozor na pecky z peckovin, které za normálních okolností, to znamená, pokud je pecka neporušená, projdou zvířecím traktem a nedochází k otravě. Nesmí jich ale být moc, jinak mohou utvořit ve střevech blokádu. U přezrálého ovoce je většinou pecka prasklá a obsahuje kyanogenní glykosidy, které se dostanou do celého ovoce.  Kyanogenní glykosidy jsou látky, které v trávicím ústrojí po přeměně uvolní prudké jedy, tzv.kyanidivé ionty. Ty způsobí, že zvíře zrychleně dýchá, přichází únava, začíná se dusit, přichází křeče a srdeční porucha. Tento jed znemožní využít kyslík a zvíře umírá.

V menším množství se tylo látky vyskytují i u černého bezu, v orlíčku, lnečku, prosu.

Avokádo

Obsahuje jedovatý persin, který způsobí poškození srdečního svalu.

Lilek

Jinak se mu také říká baklažán a stále více se objevuje v našem jídelníčku. V psí stravě nemá zasyrova nic dělat. Může způsobovat střevní a žaludeční potíže i zánět sliznic.

Hroznové víno

Nejdříve máme hrozny a z nich po usušení hrozinky. Obojí je pro psy ve větším množství jedovaté. Smrtelná je dávka od 14 gramů na kilogram tělesné hmotnosti. Jednou můj barzoj uloupil celý velký hrozen. Naštěstí při jeho hmotnosti a mojí rychlé reakci se mu nic nestalo. Bylo to takové varování a od té doby dávám hrozny na bezpečné místo.

 

 

 

Autor: Jana Aulehlová | středa 15.8.2018 9:39 | karma článku: 14,19 | přečteno: 1222x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 346x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 275x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 16,80
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky