Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Místo zvířátka dětem sežeňte kvásek

16. 03. 2017 19:16:39
Je levnější a prověří, zda se dítě dokáže v budoucnu postarat o vysněné zvířátko. Před dovolenou dáte kvásek do kváskového hotelu, aby přežil. Na pomazlení sice není, ale zodpovědnost o něj je velká.

Kvásek je živý, nenakrmíte ho a je konec. Vy krmíte jeho a on na oplátku vás. O jednu starost mám nyní navíc, ale stojí za to. Ráno krmím kvásek, také kocourka, dva psy. Celkem uvažuji, že rodiče by nejdříve na zkušenou dětem měli pořídit kvásek a až potom nějaké to zvířátko. O kvásek se musíte starat každý den, dávat mu vodu a žitnou mouku. Plno kvásků v rodinách, kde se peče chléb, má i své jméno. Můj ne, říkám mu jen kvásek. I když na kurzu nám říkali, abychom si pro něj vymysleli nějaké jméno, že je to lepší.

Důležité je, že pokud pojedete na dovolenou, musíte ho svěřit odpovědné osobě, nebo dát do kváskového hotelu. Tam se o něj postarají, nakrmí ho. Zrovna jako pejska, nebo kočku. První kváskový hotel vznikl ve Švédsku před šesti lety. Hotel na kvásky dohlíží celý den a má vyškolený i personál. Však kvásek dokáže při správné péči přežít plno let. Dědí se z generace na generaci. Tak to by tak hrálo, aby nakonec umřel v nějakém drahém hotelu.

Můj je starý asi tři měsíce. Zatím je to pěkný mlaďoch. Musím ho držet pěkně na uzdě, jinak by vyrostl jako otesánek. Pak bych kvásek musela mít ve vaně a krmit jej lopatou. Každý den peču chléb a stále nám chutná. Na kváskový chléb by nebylo třeba ani máslo, klobása, šunka. Chutná sám o sobě a nejlepší je posolený, kůrčička krásně chrupe. Nemám žádnou moderní pekárnu, ale vystačím si s rukama. Těsto různě překládám, hladím, třískám jím o stůl, natahuji. Možná takové pečení chleba by bylo dobré i pro nějaké manažery, lidi co pracují hodně hlavou. Pořádně by se odreagovali, měli radost z výsledku a pak by si i pochutnali a udělali něco pro své zdraví.

Kvásek se dá využít plno způsoby. Základní pečení je chléb, který se může různě vylepšovat. Potom se dá upéct i veka, rohlíky, dalamánky, mazance, koláče, lívance, buchty, trdelníky, pizza a jiné pečivo. Nesmím zapomenout ani na oblíbené krkonošské kyselo. Však kdo by neznal kyselo z Krkonošských pohádek. Hodného Krakonoše a neustálé hudrování pana Trautenberka. Například, když mu Ančí donesla jídlo, ihned spustil: „Kyselo je moc kyselý, bramborák je moc bramborový...a vůbec co si myslíš, panskej žaludek je moc fajnový.“

Pokud nemáte někoho, kdo by vám kvásek daroval, nevadí. Založíte si svůj vlastní. Nejlepší je desetidenní, ale jsou i dvoudenní. Já považuji za nejdůležitější k založení vlastního kvásku kvalitní žitnou mouku a váhu. Suroviny musí mít totiž přesnou míru, aby byl výsledek zaručený a vůně dobře pečeného chleba provoněla celý dům.

Chléb z kvásku je o hodně lépe stravitelný, nenadýmá, čistí krev, posiluje svalový systém, vyživuje nervy a má plno dalších předností. Kdo pozná kouzlo kvásku, nedá na něj dopustit. Můj stojí na kuchyňské lince a mám ho stále na očích. Je to takové dítě, které vám nikdy nevyletí z hnízda. Ba naopak. Bude s láskou využívat váš domácí mama hotel až do dospělosti.

Autor: Jana Aulehlová | čtvrtek 16.3.2017 19:16 | karma článku: 15.40 | přečteno: 297x

Další články blogera

Jana Aulehlová

Nevšední Sofie

Vrzající klecový výtah stoupá vzhůru. Po celou dobu mám strach, že se utrhne a můj život skončí v šachtě, kde po mně neštěkne ani pes.

21.9.2017 v 19:43 | Karma článku: 6.88 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jana Aulehlová

EET má dovolenou

Už toho asi měla dost a vzala si dovolenou. Odjela do Karlových Varů, aby pochytala nóbl móresy z kolonády, a také si dala pauzu od Babiše.

6.9.2017 v 14:50 | Karma článku: 20.28 | Přečteno: 899 | Diskuse

Jana Aulehlová

Střídavá péče a Tedík

U dětí se to stává, ale u psa? Oba ho milují, jako kdysi sebe navzájem. Ani jeden se ho nechce vzdát ve prospěch toho druhého.

14.8.2017 v 15:09 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 394 | Diskuse

Jana Aulehlová

Masařka a bzučivka

Nežiji, kde je hnůj, mršiny a líheň much. Stačí obyčejná popelnice v ulici a mám o nechtěnou sportovní zábavu postaráno. Zvláštní sport, kterému říkám lovení much.

7.8.2017 v 14:45 | Karma článku: 10.04 | Přečteno: 329 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Roman Janas

Pomozte šířit příběhy válečných zajatců

Vážení přátelé, známí i neznámí, dovolte mi vás poprosit o vaši pomoc. V loňském roce to nevyšlo, i přesto se mi povedlo válečnou expozici, za pomoci mnoha hodin práce a drobných sponzorů, uvést do fungujícího stavu.

22.9.2017 v 19:48 | Karma článku: 5.78 | Přečteno: 98 | Diskuse

Alena Křehotová

„Vajíčko? Malíři?“

Malíři? Vajíčko? – Pro toho mám svíčkovou... Tohle z báječné televizní série Taková normální rodinka, napsané podle knížky Fan Vavřincové, s nezapomenutelnou Danou Medřickou, je naše oblíbená hláška vždy, když je třeba vymalovat.

22.9.2017 v 17:07 | Karma článku: 6.38 | Přečteno: 161 | Diskuse

Lucia Rien

V zajetí

Svoboda. Je? Existuje vůbec? Je někdo z nás doopravdy svobodný? Co to vlastně znamená svoboda? A proč po ní tak neskonale toužím? Poradí mi někdo návod na život? A ve své podstatě.. O co tady sakra jde?

22.9.2017 v 16:46 | Karma článku: 4.59 | Přečteno: 136 | Diskuse

Jiří Jiroudek

"Obávám se dne, kdy vývoj technologie předčí vzájemné lidské vztahy. To potom svět ...

To potom svět bude mít GENERACI IDIOTŮ"! Albert Einstein. I vzhledem k současnosti ten citát až zamrazí.

22.9.2017 v 14:49 | Karma článku: 6.57 | Přečteno: 190 | Diskuse

Daniela Bulířová

Odpověď máš vždy v sobě

Ať už hledáte odpověď na cokoliv ve vašem životě, vždy se ta správná odpověď nachází uvnitř vás. Vaše duše, vaše vnitřní já přesně ví, co je pro vás dobré a co ne.

22.9.2017 v 13:15 | Karma článku: 6.04 | Přečteno: 164 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 15.02 Průměrná čtenost 880

Jsem majitelkou salonu pro psy. Je to moje práce a můj koníček. Píšu pro radost. Se psy a jejich pány se dá zažít plno zajímavých zážitků. Mé příběhy jsou založeny na skutečných událostech. Další mé články najdete také na blogu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.