Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Místo zvířátka dětem sežeňte kvásek

16. 03. 2017 19:16:39
Je levnější a prověří, zda se dítě dokáže v budoucnu postarat o vysněné zvířátko. Před dovolenou dáte kvásek do kváskového hotelu, aby přežil. Na pomazlení sice není, ale zodpovědnost o něj je velká.

Kvásek je živý, nenakrmíte ho a je konec. Vy krmíte jeho a on na oplátku vás. O jednu starost mám nyní navíc, ale stojí za to. Ráno krmím kvásek, také kocourka, dva psy. Celkem uvažuji, že rodiče by nejdříve na zkušenou dětem měli pořídit kvásek a až potom nějaké to zvířátko. O kvásek se musíte starat každý den, dávat mu vodu a žitnou mouku. Plno kvásků v rodinách, kde se peče chléb, má i své jméno. Můj ne, říkám mu jen kvásek. I když na kurzu nám říkali, abychom si pro něj vymysleli nějaké jméno, že je to lepší.

Důležité je, že pokud pojedete na dovolenou, musíte ho svěřit odpovědné osobě, nebo dát do kváskového hotelu. Tam se o něj postarají, nakrmí ho. Zrovna jako pejska, nebo kočku. První kváskový hotel vznikl ve Švédsku před šesti lety. Hotel na kvásky dohlíží celý den a má vyškolený i personál. Však kvásek dokáže při správné péči přežít plno let. Dědí se z generace na generaci. Tak to by tak hrálo, aby nakonec umřel v nějakém drahém hotelu.

Můj je starý asi tři měsíce. Zatím je to pěkný mlaďoch. Musím ho držet pěkně na uzdě, jinak by vyrostl jako otesánek. Pak bych kvásek musela mít ve vaně a krmit jej lopatou. Každý den peču chléb a stále nám chutná. Na kváskový chléb by nebylo třeba ani máslo, klobása, šunka. Chutná sám o sobě a nejlepší je posolený, kůrčička krásně chrupe. Nemám žádnou moderní pekárnu, ale vystačím si s rukama. Těsto různě překládám, hladím, třískám jím o stůl, natahuji. Možná takové pečení chleba by bylo dobré i pro nějaké manažery, lidi co pracují hodně hlavou. Pořádně by se odreagovali, měli radost z výsledku a pak by si i pochutnali a udělali něco pro své zdraví.

Kvásek se dá využít plno způsoby. Základní pečení je chléb, který se může různě vylepšovat. Potom se dá upéct i veka, rohlíky, dalamánky, mazance, koláče, lívance, buchty, trdelníky, pizza a jiné pečivo. Nesmím zapomenout ani na oblíbené krkonošské kyselo. Však kdo by neznal kyselo z Krkonošských pohádek. Hodného Krakonoše a neustálé hudrování pana Trautenberka. Například, když mu Ančí donesla jídlo, ihned spustil: „Kyselo je moc kyselý, bramborák je moc bramborový...a vůbec co si myslíš, panskej žaludek je moc fajnový.“

Pokud nemáte někoho, kdo by vám kvásek daroval, nevadí. Založíte si svůj vlastní. Nejlepší je desetidenní, ale jsou i dvoudenní. Já považuji za nejdůležitější k založení vlastního kvásku kvalitní žitnou mouku a váhu. Suroviny musí mít totiž přesnou míru, aby byl výsledek zaručený a vůně dobře pečeného chleba provoněla celý dům.

Chléb z kvásku je o hodně lépe stravitelný, nenadýmá, čistí krev, posiluje svalový systém, vyživuje nervy a má plno dalších předností. Kdo pozná kouzlo kvásku, nedá na něj dopustit. Můj stojí na kuchyňské lince a mám ho stále na očích. Je to takové dítě, které vám nikdy nevyletí z hnízda. Ba naopak. Bude s láskou využívat váš domácí mama hotel až do dospělosti.

Autor: Jana Aulehlová | čtvrtek 16.3.2017 19:16 | karma článku: 13.55 | přečteno: 293x

Další články blogera

Jana Aulehlová

Šla si zaplavat

„Mám ji! Kam s ní?“ Na sekundu se zamyslel a pak radostně řekl: „Do potoka, půjde si zaplavat, třeba doplave až do moře.“

21.6.2017 v 7:30 | Karma článku: 9.68 | Přečteno: 319 | Diskuse

Jana Aulehlová

Smutné zjištění

„Co to je funkční tričko? Oni jsou snad i trička nefunkční? Já myslel, že každé je funkční. Tak přeci si nebudu kupovat nefunkční tričko, že?“ Chce se mi trochu smát, ale nemůžu, je to spíše smutné.

13.6.2017 v 6:48 | Karma článku: 20.52 | Přečteno: 1004 | Diskuse

Jana Aulehlová

Pasivní kouření zvířat

Neexistuje bytost, která by poškozovala svoje zdraví i zdraví svého okolí více než člověk. Zadívejte se do zvířecích očí, zamyslete se. Stojí vám to za to?

9.6.2017 v 16:02 | Karma článku: 12.93 | Přečteno: 369 | Diskuse

Jana Aulehlová

Velikonoce

„Vem si košík a zajdi k rybníku pro mladé kopřivy,“ říká babička a podává mi proutěný košík. Proutí krásně voní, tak zvláštně, tak čistě. Při vzpomínce na dětství cítím tu vůni i dnes.

15.4.2017 v 19:08 | Karma článku: 13.71 | Přečteno: 256 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Ilona Ubryová

Statika, anebo nová forma vlády nad světem

Někdy se mi stává, že otevřu v internetu zprávy, čtu si a nechápu souvislosti. Můžete říct, že v dnešním světě má logiku málo co. Jenže občas události postrádají logiku a současně i důvod v pozadí, který její absenci objasňuje.

22.6.2017 v 15:54 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 209 | Diskuse

Patrik Juda

Muslimka měla předložit průvodčí jízdenku , ale bylo to prý příliš rasistické. Tekla krev

Poslední policejní stanice v problémové části Stockholmu končí. Dle odborníka katastrofa. Nejsou lidé, ale byl zaznamenán historický nárůst islamistů i sexuálního násilí na dívkách muslimskými "dětmi". Novinář o rasismu naruby..

22.6.2017 v 14:38 | Karma článku: 41.19 | Přečteno: 2309 | Diskuse

Jan Jílek

Nic nečekám nic neslibuji

Diskutovali jsme se Zuzanou v neděli na téma „chtít a očekávat.” Vlastně jsme se bavili o jednom mém textu, který bude prezentovat Tomáš Karger v sobotu na představení.

22.6.2017 v 12:36 | Karma článku: 12.07 | Přečteno: 278 | Diskuse

Ivana Roubová

Kdybych byla bývala byla blbá…

Titulek článku hlásal: JE LEPŠÍ BÝT HEZKÁ NEŽ CHYTRÁ. Tvrdí to prý odbornice na pocity štěstí. No, ještěže si tohle můžeme všichni vybrat. Ještěže i naši rodiče si mohli říct: „Pojď mámo, vlítnem na to, uděláme si krásnýho génia!“

22.6.2017 v 0:48 | Karma článku: 27.89 | Přečteno: 3005 | Diskuse

Iva Marková

Tři letní setkání

Onehdy jsem si řekla, že už toho mám doma plný vinty, a nutně potřebuje kulturní vyžití. Za tím účelem jsem se vydala na jakousi přednášku do sportovního areálu mimo město a bláhově nazula nové boty.

21.6.2017 v 23:00 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 141 | Diskuse
Počet článků 87 Celková karma 14.21 Průměrná čtenost 888

Jsem majitelkou salonu pro psy. Je to moje práce a můj koníček. Píšu pro radost. Se psy a jejich pány se dá zažít plno zajímavých zážitků. Mé příběhy jsou založeny na skutečných událostech. Další mé články najdete také na blogu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.