Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Místo zvířátka dětem sežeňte kvásek

16. 03. 2017 19:16:39
Je levnější a prověří, zda se dítě dokáže v budoucnu postarat o vysněné zvířátko. Před dovolenou dáte kvásek do kváskového hotelu, aby přežil. Na pomazlení sice není, ale zodpovědnost o něj je velká.

Kvásek je živý, nenakrmíte ho a je konec. Vy krmíte jeho a on na oplátku vás. O jednu starost mám nyní navíc, ale stojí za to. Ráno krmím kvásek, také kocourka, dva psy. Celkem uvažuji, že rodiče by nejdříve na zkušenou dětem měli pořídit kvásek a až potom nějaké to zvířátko. O kvásek se musíte starat každý den, dávat mu vodu a žitnou mouku. Plno kvásků v rodinách, kde se peče chléb, má i své jméno. Můj ne, říkám mu jen kvásek. I když na kurzu nám říkali, abychom si pro něj vymysleli nějaké jméno, že je to lepší.

Důležité je, že pokud pojedete na dovolenou, musíte ho svěřit odpovědné osobě, nebo dát do kváskového hotelu. Tam se o něj postarají, nakrmí ho. Zrovna jako pejska, nebo kočku. První kváskový hotel vznikl ve Švédsku před šesti lety. Hotel na kvásky dohlíží celý den a má vyškolený i personál. Však kvásek dokáže při správné péči přežít plno let. Dědí se z generace na generaci. Tak to by tak hrálo, aby nakonec umřel v nějakém drahém hotelu.

Můj je starý asi tři měsíce. Zatím je to pěkný mlaďoch. Musím ho držet pěkně na uzdě, jinak by vyrostl jako otesánek. Pak bych kvásek musela mít ve vaně a krmit jej lopatou. Každý den peču chléb a stále nám chutná. Na kváskový chléb by nebylo třeba ani máslo, klobása, šunka. Chutná sám o sobě a nejlepší je posolený, kůrčička krásně chrupe. Nemám žádnou moderní pekárnu, ale vystačím si s rukama. Těsto různě překládám, hladím, třískám jím o stůl, natahuji. Možná takové pečení chleba by bylo dobré i pro nějaké manažery, lidi co pracují hodně hlavou. Pořádně by se odreagovali, měli radost z výsledku a pak by si i pochutnali a udělali něco pro své zdraví.

Kvásek se dá využít plno způsoby. Základní pečení je chléb, který se může různě vylepšovat. Potom se dá upéct i veka, rohlíky, dalamánky, mazance, koláče, lívance, buchty, trdelníky, pizza a jiné pečivo. Nesmím zapomenout ani na oblíbené krkonošské kyselo. Však kdo by neznal kyselo z Krkonošských pohádek. Hodného Krakonoše a neustálé hudrování pana Trautenberka. Například, když mu Ančí donesla jídlo, ihned spustil: „Kyselo je moc kyselý, bramborák je moc bramborový...a vůbec co si myslíš, panskej žaludek je moc fajnový.“

Pokud nemáte někoho, kdo by vám kvásek daroval, nevadí. Založíte si svůj vlastní. Nejlepší je desetidenní, ale jsou i dvoudenní. Já považuji za nejdůležitější k založení vlastního kvásku kvalitní žitnou mouku a váhu. Suroviny musí mít totiž přesnou míru, aby byl výsledek zaručený a vůně dobře pečeného chleba provoněla celý dům.

Chléb z kvásku je o hodně lépe stravitelný, nenadýmá, čistí krev, posiluje svalový systém, vyživuje nervy a má plno dalších předností. Kdo pozná kouzlo kvásku, nedá na něj dopustit. Můj stojí na kuchyňské lince a mám ho stále na očích. Je to takové dítě, které vám nikdy nevyletí z hnízda. Ba naopak. Bude s láskou využívat váš domácí mama hotel až do dospělosti.

Autor: Jana Aulehlová | čtvrtek 16.3.2017 19:16 | karma článku: 15.40 | přečteno: 296x

Další články blogera

Jana Aulehlová

Zvracet modrý pramen

Průser jak vrata, pokud modrá barva není přirozená lidskému tělu. Modrou krev nemám, ani královského rodu nejsem, tak co to je?

6.7.2017 v 20:38 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 487 | Diskuse

Jana Aulehlová

Agrese stoupá s horkem

Tropické teploty natolik rozpálily řidičům hlavy, že nezůstávají pouze u gest. Včera mě jeden nevrlý svým autem pronásledoval až k obchodu.

5.7.2017 v 10:59 | Karma článku: 15.36 | Přečteno: 517 | Diskuse

Jana Aulehlová

Sprej na odrosty – šediny

mně srazil v daný moment sebevědomí na nulu. Připadala jsem si jak spodina společnosti. Jsem snad jediná komu se toto stalo?

27.6.2017 v 10:59 | Karma článku: 26.38 | Přečteno: 1084 | Diskuse

Jana Aulehlová

Šla si zaplavat

„Mám ji! Kam s ní?“ Na sekundu se zamyslel a pak radostně řekl: „Do potoka, půjde si zaplavat, třeba doplave až do moře.“

21.6.2017 v 7:30 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 402 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Vlasta Fišrová

Deník jedné Vlasty ze severozápadu - část VI.

Jednu cestu na Kamenčák mi překazí krupobití, další už se povede. Přírodní voda krásně ochlazuje. Vydaří se i pracovní cesta. Dozvím se něco nového, poznám sympatické lidi. A pochutnám si u Rybiček s.r.o. Obavy byly zbytečné.

21.7.2017 v 19:34 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 98 | Diskuse

Jiří Jiroudek

O ,,malejch" i velkejch krocích v životech člověčích

Když Neil Armstrong jako první člověk v historii vstoupil 20. července 1969 na Měsíc, sledoval ho se zatajeným dechem celý svět. Pak přišla ona nesmrtelná věta: „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo.“

21.7.2017 v 17:06 | Karma článku: 5.82 | Přečteno: 137 | Diskuse

Jan Jílek

Čuměli ti bolševici

Letí to, letí. Už je tomu 48 let, co jsme skandovali. „To čumíte bolševici, kdo je první na Měsíci.” A 48 let, co 21.8.1969 to bude, co československá vláda poslala své tanky,

21.7.2017 v 11:39 | Karma článku: 32.51 | Přečteno: 2643 | Diskuse

Dana Adámková

Milovaní a ti nechtění

U mých nohou leží moje radost, bytost, která mě miluje, zbožňuje. Já doufám, že nejen kvůli tomu, že ji krmím. Je to moje malá psí kamarádka Any.

20.7.2017 v 16:43 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 500 | Diskuse

Jan Jílek

Plky o světě kaváren a putyk

Probudil jsem se a vzpomněl si na své ochotnické divadlo. Píši si pro něj své texty, které mi moji přátelé občas zahrají. Ochotnicky. Jediný cíl, který mám, je asi ten, že rád vyprávím své příběhy.

20.7.2017 v 13:25 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 429 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 16.96 Průměrná čtenost 891

Jsem majitelkou salonu pro psy. Je to moje práce a můj koníček. Píšu pro radost. Se psy a jejich pány se dá zažít plno zajímavých zážitků. Mé příběhy jsou založeny na skutečných událostech. Další mé články najdete také na blogu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.