Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Místo zvířátka dětem sežeňte kvásek

16. 03. 2017 19:16:39
Je levnější a prověří, zda se dítě dokáže v budoucnu postarat o vysněné zvířátko. Před dovolenou dáte kvásek do kváskového hotelu, aby přežil. Na pomazlení sice není, ale zodpovědnost o něj je velká.

Kvásek je živý, nenakrmíte ho a je konec. Vy krmíte jeho a on na oplátku vás. O jednu starost mám nyní navíc, ale stojí za to. Ráno krmím kvásek, také kocourka, dva psy. Celkem uvažuji, že rodiče by nejdříve na zkušenou dětem měli pořídit kvásek a až potom nějaké to zvířátko. O kvásek se musíte starat každý den, dávat mu vodu a žitnou mouku. Plno kvásků v rodinách, kde se peče chléb, má i své jméno. Můj ne, říkám mu jen kvásek. I když na kurzu nám říkali, abychom si pro něj vymysleli nějaké jméno, že je to lepší.

Důležité je, že pokud pojedete na dovolenou, musíte ho svěřit odpovědné osobě, nebo dát do kváskového hotelu. Tam se o něj postarají, nakrmí ho. Zrovna jako pejska, nebo kočku. První kváskový hotel vznikl ve Švédsku před šesti lety. Hotel na kvásky dohlíží celý den a má vyškolený i personál. Však kvásek dokáže při správné péči přežít plno let. Dědí se z generace na generaci. Tak to by tak hrálo, aby nakonec umřel v nějakém drahém hotelu.

Můj je starý asi tři měsíce. Zatím je to pěkný mlaďoch. Musím ho držet pěkně na uzdě, jinak by vyrostl jako otesánek. Pak bych kvásek musela mít ve vaně a krmit jej lopatou. Každý den peču chléb a stále nám chutná. Na kváskový chléb by nebylo třeba ani máslo, klobása, šunka. Chutná sám o sobě a nejlepší je posolený, kůrčička krásně chrupe. Nemám žádnou moderní pekárnu, ale vystačím si s rukama. Těsto různě překládám, hladím, třískám jím o stůl, natahuji. Možná takové pečení chleba by bylo dobré i pro nějaké manažery, lidi co pracují hodně hlavou. Pořádně by se odreagovali, měli radost z výsledku a pak by si i pochutnali a udělali něco pro své zdraví.

Kvásek se dá využít plno způsoby. Základní pečení je chléb, který se může různě vylepšovat. Potom se dá upéct i veka, rohlíky, dalamánky, mazance, koláče, lívance, buchty, trdelníky, pizza a jiné pečivo. Nesmím zapomenout ani na oblíbené krkonošské kyselo. Však kdo by neznal kyselo z Krkonošských pohádek. Hodného Krakonoše a neustálé hudrování pana Trautenberka. Například, když mu Ančí donesla jídlo, ihned spustil: „Kyselo je moc kyselý, bramborák je moc bramborový...a vůbec co si myslíš, panskej žaludek je moc fajnový.“

Pokud nemáte někoho, kdo by vám kvásek daroval, nevadí. Založíte si svůj vlastní. Nejlepší je desetidenní, ale jsou i dvoudenní. Já považuji za nejdůležitější k založení vlastního kvásku kvalitní žitnou mouku a váhu. Suroviny musí mít totiž přesnou míru, aby byl výsledek zaručený a vůně dobře pečeného chleba provoněla celý dům.

Chléb z kvásku je o hodně lépe stravitelný, nenadýmá, čistí krev, posiluje svalový systém, vyživuje nervy a má plno dalších předností. Kdo pozná kouzlo kvásku, nedá na něj dopustit. Můj stojí na kuchyňské lince a mám ho stále na očích. Je to takové dítě, které vám nikdy nevyletí z hnízda. Ba naopak. Bude s láskou využívat váš domácí mama hotel až do dospělosti.

Autor: Jana Aulehlová | čtvrtek 16.3.2017 19:16 | karma článku: 12.62 | přečteno: 262x

Další články blogera

Jana Aulehlová

Kočka v mrazáku

Zní to dost morbidně, ale na druhé straně většina majitelů jiné řešení nenachází. Umřel vám zvířecí miláček v třeskuté zimě? To si nemohl vybrat letní měsíc?

9.3.2017 v 12:45 | Karma článku: 26.28 | Přečteno: 1677 |

Jana Aulehlová

Zreznul vám pes…

...i to se děje v lepších rodinách, ba i v těch horších. Do kovošrotu s ním ale ještě nechoďte. Černý pes vám zrezne ani nevíte jakou rychlostí.

26.2.2017 v 17:08 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 553 | Diskuse

Jana Aulehlová

Zamilovala se do EET

Je z ní přímo nadšená. Však vrčí, svítí, paragon krásně při tisknutí šustí, tak není důvod ji nemilovat. Obsluhu zvládla ani neví jak...

9.2.2017 v 12:11 | Karma článku: 29.34 | Přečteno: 4209 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Kristýna Budínová

Hokej versus ženy

Sedím na stadionu, vedle mě stovky natěšených chlapů, většina drží v ruce pivo, svařák nebo brambůrky a vedle nich já nebo nějaká jiná žena, slečna,paní... a čtu myšlenky chlapů... proč tu ty ženské lozí stejně je to nebaví.. chodí je

28.3.2017 v 10:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 105 | Diskuse

Kristýna Budínová

Proč jsem poznala Blondie? Sama nevím...

Někdy si říkáte, proč vám život přináší do života nějaké zážitky, nové lidi nebo situace, s kterými se musíte ať chcete nebo nechcete vypořádat - mně přinesl "Blondie" - a stále nevím proč....

28.3.2017 v 8:27 | Karma článku: 5.25 | Přečteno: 137 | Diskuse

Jan Jílek

padl jsem na dno světa víc, než umím říct

Divadelní skupina vystupující pod názvem: „Nejlepší a nejskromnější,” se sešla, dobře se najedla, přečetla texty, které jsem jim předhodil, dohodla se na termínu zkoušek a termínu premiéry „...bližního svého...”

27.3.2017 v 2:04 | Karma článku: 11.66 | Přečteno: 340 | Diskuse

Patrik Juda

Hlavním důvodem migrace Arabů a černochů je prý počasí

To je dnes venku hezký den. To sluníčko to té Evropě asi ale pěkně zavařilo. Al Gore se vrátil z Perského zálivu a objasnil hlavní důvod války v Sýrii i Brexitu. Je to měnící se klima! Co by na to tak asi řekl pan Václav Klaus?

26.3.2017 v 9:05 | Karma článku: 37.26 | Přečteno: 1353 | Diskuse

Viliam Ondrejka

Super Alza Support !!!

Pro koho tu je Alza? Pro lidi nebo pro blbce? Koho zaměstnává Alza? Lidi nebo blbce? Je to záměr? Určitě ne. Je to ubohost? Určitě ano.

25.3.2017 v 23:43 | Karma článku: 15.44 | Přečteno: 965 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 17.00 Průměrná čtenost 901

Jsem majitelkou salonu pro psy. Je to moje práce a můj koníček. Píšu pro radost. Se psy a jejich pány se dá zažít plno zajímavých zážitků. Mé příběhy jsou založeny na skutečných událostech. Další mé články najdete také na blogu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.